3. Ahmed Çeşmesi (3. Ahmet Meydan Çeşmesi)
3. Ahmet Çeşmesi Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı olan Bab-ı Hümayun önünde bulunmaktadır. Osmanlı Devleti'nin üç başkenti arasındaki en güzide çeşme örneği olan 3. Ahmed Çeşmesi 1728'de Kayserili Mehmed Ağa'nın mimarbaşılığı zamanında 3. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Adeta küçük bir köşk görünümündeki çeşme aynı zamanda devletin güç simgesi gibidir. Saray'a ziyarete gelen yabancıların içeriye girmeden önce ellerini ve yüzlerini yıkama zorunluğunda bulunmaları "bir çeşme bu şekilde ise, bu devletin gücü nicedir" şeklinde bir izlenim bırakır gibidir. Kare plana sahip 3. Ahmed Çeşmesi'nin dört cephesinde birer çeşme ve dört köşesinde yarım yuvarlak olarak dışa taşan birer köşe sebili yer alır. Geniş saçaktaki kabartma ve kalem işi süslemeler dikkat çekiçidir. Lale Devri özelliklerini taşıyan çeşme 1995 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçmiştir.
Çeşme Kitabeleri Şair Vehbi'ye aittir. Ayasofya'ya bakan tek satırlık kitabe Sultan 3. Ahmet'in kendisi tarafından söylenmiştir. Bu kitabe celi sülüs hat ile yazılmıştır ki 3. Ahmed kendisi de aynı zaman da önemli bir hattattır. Son mısrasında; "Aç besmeleyle iç suyu, Han Ahmed'e eyle Dua" yazmaktadır.
Çeşmeler, iki renkli renkli sivri kemerli nişe sahiptir. Kemer köşeliğine kıvrımlı dallardan bitkisel süslemelerle birer kabara, kemerin iç kısmına yine yoğun bitkisel motif eklenmiştir.
3. Ahmed Çeşmesi İstanbul'u gezen turistlerin en çok ilgi gösterdiği Osmanlı Çeşme örneklerinin başında gelmektedir.
Topkapı Sarayı'ndaki Bab-ı Hümayun karşısı dışında ayrıca Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camii'nin önünde de yine Padişah'ın kendi adıyla anılan bir çeşme daha vardır.
Sultanahmet Turları için tıklayınız.
3. Ahmed Çeşmesi'ni içeren Okul Gezi Programları için Sultanahmet Okul Gezisi, Topkapı Sarayı Okul Gezisi, Ayasofya Okul Gezisi