Edirne Kakava Şenlikleri ve Hıdırellez
21-03-2018
15:29
5 Mayıs Kakava Şenlikleri, 6 Mayıs Hıdırellez kutlamaları ne farklıdır, ne de yaşanasıdır Edirne'de. 5 Mayıs sabahı erken saatlerde insanları bir heyecan kaplar, iki gün boyunca devam eder.
Özellikle gözler Romanları aramaya başlar yollarda.
Edirne gelen yerli gezginlerle dolup taşar iki gün boyunca. Gezginler Edirne'yi hayretler içinde gezerken Mimar Sinan'ın dehalığını hat safhada konuşturduğu Selimiye Camii'ni görürler. 104 metre rakımlı Buçuktepe'de Tabyaları gezerler, Arasta'yı, Bedesten'i, Alipaşa Kapalı Çarşısı'nı, Avrupa'da ödüle layık görülmüş Sağlık Müzesi'ni, Saray Kalıntılarını, Eski Camii, Üç Şerefeli Camii, Lozan Anıtı'nı, Eski Tren Garı'nı, Jandarma Şehitliği'ni, Karaağaç'ı, Yunanistan Sınır Kapısı'nı ve daha nicelerini gezerler iki gün boyunca.
Akşamüstü olduğunda ise herkesin içi ısınır birden. Sarayiçi'nde Kakava Ateşi yanarken, davullar zurnalar eşlik eder hem Romanlara hem de Edirne'yi gezmeye, tanımaya gelen insanlara. Bir eğlencedir ki Romanlar için sormayın. Yıl boyunca bugün için hazırlık yapmışlardır adeta. Oynarlar da oynarlar, eğlenirler ve eğlendirirler herkesi.
Sarayiçi'nde yakılan dev ateş mahalle aralarında yanmaya devam eder. Üstünden atlayan yaş sınırı tanımayan bir görüntü oluşur her yerde. Yaşlılar bile çocuk gibidir o gün Edirne'de.
Ertesi gün Mayıs'ın 6'sı olmuştur. Ve sabahın erken saatlerinde gün doğmak üzereyken yine buluşur insanlar Sarayiçi'nde. Hiç eğlenmeyi bırakmamışçasına bir gün önceki eğlence devam eder kendileri için. Dilekler tutulur, kağıtlara yazılır... Tunca Nehri'ne atılır, gül ağacının dibine bırakılır. Bahar ile birlikte insan bir kez daha tazelenir Hıdırellez Sabahı.
Yetiş Yaa "Hızır"!
Hıdırellez aslında ilkçağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan, hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde baharın gelişi tanrılar adına düzenlenen çeşitli törenlerle kutlanmıştır.
Zorda kalındığında "yetiş yaa Hızır" diye yardıma çağırdığımız Hızır kimdir peki?
Hızır Arapça'da "Yeşil Adam" anlamına gelmekte. Bahar'da doğanın yeşermesi gibi. Sümerler'den itibaren adı geçen Hızır, yaygın inanışa göre Hayat Suyu'nu (Ab-ı Hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış. Zaman zaman ama özellikle de bahar aylarında insanların arasında dolaşıp yardıma muhtaçlara yardım eden, evlere bolluk bereket getiren, dertlilere derman dağıtan, Kuran'ın Kehf Suresi'nde Musa ise sohbetinden bahsedildiği için İslam Dünyası'nda da makbul bir kişilik.
Hıdırellez de Hızır ile İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilmekte.
Kakava ve Hıdırellez günleri Edirne başka güzeldir ki; görülmeye ve yaşamaya değer...
5 - 6 Mayıs konaklamalı Edirne Kakava Şenlikleri Turu için TIKLAYINIZ.