Bu Çeşme Neden Musluksuz?

06-02-2019 01:18
Bu Çeşme Neden Musluksuz?
Tarihi bize biraz da çeşmeler yaşatır aslında.
 
Bursa'da olsun, Edirne'de olsun, İstanbul'da olsun çeşmeler süsler 3 başkenti de. Aralarında niceleri vardır halen ayaktadır, yaşanmışlıkları adeta günümüze taşır. 

 Enbiya Suresi'nde "Biz herşeyi sudan yarattık" buyrulmamış mıdır?
 "Su gibi aziz ol" demez miyiz?

 Hıristiyan teba kutsal su saydıkları ayazmalara koşmamış mıdır, koşmazlar mı?

 Hayır amaçlı çeşmelerin yanı sıra anıtsal meydan çeşmeleri ve sebiller de inşa edilmiştir Osmanlılar Dönemi'nde. Bunların en güzidesini Topkapı Sarayı girişindeki 3.Ahmet Çeşmesi aslında. Yabancı Devlet misafirlerinin saraya girişlerinden önce ellerini ve yüzlerini yıkamak zorunda oldukları 3.Ahmet Çeşmesi...

  Çeşme kelimesi Farsça Çeşm kelimesinden gelmektedir. Günümüzde karşılığı Göz demektir. Arapça göz anlamına gelen Ayn kelimesi de 13. ve 17. yüzyıllar arasında çeşme için kullanılmıştır Osmanlılar zamanında.

 Konumlarına göre; Menzil Çeşmeleri, Meydan Çeşmeleri, Duvar ya da diğer tabiriyle Cephe Çeşmeleri, Sütun Çeşme, Namazgahlı Çeşme, Oda Çeşmeleri, Şadırvan Çeşmeleri olarak adlandırılırlar. 

 Gelelim Musluksuz Çeşmeye...
 Musluksuz Çeşme mi olurmuş demeyin... Çünkü İstanbul'da bir çeşme vardır ki musluğu yoktur üzerinde. Su akıtmaz hiç... 
 Çalınmış mıdır musluğu? HAYIR. Hiç musluk olmamıştır ki üzerinde.
 Sultanahmet Bölgesi'ndedir bu çeşme. İstanbul'daki isimli otellerden birisinin duvarına yaslanmıştır. Four Seasons Hotel'in duvarıdır burası. Tevkifhane ve Kutlugün Sokaklarının kesiştiği noktadadır tam da. 1788 tarihli bu çeşmedeki mermer kütleye su akmayacağı için bir delik de açılmamıştır yapımından beri. Çünkü bu çeşme Kerbale Şehitleri'ni anmak için yapılmıştır. Yezid'in gönderdiği ordunun kuşatması sırasında uzun süre susuzluğa maruz kalan Hz. Hüseyin ve yakınlarının ıstırabını anlatır bizlere bu çeşme... 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.