Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı Sultanahmet Bölgesi'nde yer almaktadır. Halk arasında Yerebatan Sarayı olarak da bilinen bu eski su haznesi Ayasofya yakınında bulunan ticaret bazilikasından dolayı Bazilika Sarnıcı olarak da adlandırılmıştır. İmparator İustinanius tarafından 532 yılında yaptırılmıştır. Bu hükümdarın inşa ettirdiği yapılara dair bir eser yazan Prokopios, Basilike Stoa denilen etrafı revaklı meydanın bir kenarında şehrin su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan sarnıçtan da bahsetmiştir.

 Üstündeki taş döşeli meydan zamanla bozulmuş ve Bizans Dönemi Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilgiiçinde burada evler yapılmaya başlanmıştır. İstanbul'un fethinden sonra ise Yerebatan Sarnıcı'nın üstünde evler, konaklar inşa edilmiş, henüz daha Fatih Sultan Mehmed zamanında Üskübiye olarak adlandırılan bir de mescit inşa edilmiştir. Sarnıcın üzerindeki evlerden tonozlarda delikler açılarak buradan su çekildiği de bilinmektedir. 

 Sarnıç içinde 336 adet sütun bulunmaktadır ki halk arasında Yerebatan Sarayı olarak bilinmesinde bu sütunların büyüleyici atmosferi de etkili olmuştur. 

 İstanbul'a gelen yabancı seyyahların ilgisini çeken Yerebatan Sarnıcı ile ilgili zamanla hurafeler de çıkmıştır. Üstündeki konaklardan birinde yaşayan bir cariyenin burada intihar ettiği söylenir. Dip taraflarında cinlerin bulunduğu, hatta ufak bir kayıkla sarnıcın batı ucuna gitmeye kalkışan bir kişinin kaybolduğu ve duyulan kahkahalardan bu kişinin cinler tarafından götürüldüğü söylentileri yayılmıştır bir dönem. 

 Sarnıcın tam ölçüleri 1. Dünya Savaşı yıllarında alınabilmiştir. Bir Alman Denizaltısının katlanabilir bir botu buraya getirilmiş Arkeolog E. Unger tarafından sarnıç içinde bir inceleme yapılmıştır. Sonraki yıllarda ise sarnıç içine bir sandal indirilmiş ve üzrindeki konak sahibi tarafından ücret karşılığı sandal ile gezintiye müsaade edilmiştir. 1940'lı yıllarda belediye tarafından giriş kısmındaki evler istimlak edilmiş, giriş için muntazam bir bina yapılmıştır. 1985 - 1988 yılları arasında ise çok kapsamlı bir temizlik çalışması yapılmış, tonlarca çamur dışarı atılmıştır. Yerebatan Sarnıcı'nın ölçüsü içeriden 138x64.6 m'dir. 

 Sarnıç içinde en çok ilgiyi çeken gezi noktalarının başında 2 adet sütun kaidesi olarak kullanılan Medusa Başı'dır. Ayrıca İnşa sürecinde hayatını kaybeden köle işçilerin anısına inşa edildiğine inanılan Ağlayan Sütun da dikkat çeken ayrı bir unsurdur.
Yerebatan Sarnıcı Okul Gezilerinde (Yerebatan Sarnıcı Okul Turları) özellikle görülmek istenen yerlerden birisidir.
Sultanahmet Okul Gezisi, Topkapı Sarayı Okul Gezisi, Ayasofya Okul Gezisi programlarına dahil edilen bir yerdir Yerebatan Sarnıcı.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.